Fiske

Intresserad av fiske?
Då har Söderhamn mycket att erbjuda!

Fiske är en aktivitet som passar både stora som små. Att meta från bryggan brukar vara populärt för de yngre gästerna. Här nappar abborrarna. Är du lite mer erfaren, finns det möjlighet att hyra båt och ta sig ut i Söderhamns skärgård. Här finns chansen att få upp en fin havsöring eller gädda.

Ljusnans mynning med sitt lax och öringsfiske, rankas som en av landets bästa platser för sportfiske. Runt om i kommunen finns fiskevatten av skiftande karaktär. Mängden av fiskarter inbjuder till fiske av alla de slag. Det erbjuds ett fritidsfiske för alla. Gammal som ung, expert som novis, för storfiskaren, den late eller aktiva, med eller utan funktionshinder. Vi har en handikappflotte till uthyrning om så önskas. Det finns gott om sjöar och vattendrag med öring, röding och regnbåge. Det som utvecklats till en riktig folkrörelse är strömmingsfisket längs kajerna i centrala Söderhamn.

Söderhamns kommun har med stöd av, bland annat, EU som har satsat stora pengar på att öka den biologiska mångfalden. Genom att skapa bättre vandringsvägar och förutsättningar för fisken. Tillgängligheten, inte minst för rörelsehindrade och handikappade, har även förbättrats genom nya bryggor, vindskydd och toaletter exempelvis.

Film: Laxfiske i Ljusne länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Dokument: Fiskeguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (pdf, 23 MB)